Fotografie in eigen streek

Fotografen hebben vaak het idee dat ze ver moeten reizen om mooie foto’s te maken. De eigen streek wordt vaak genegeerd. Toch is dat onterecht. Zelfs een eenvoudig landschap of onderwerp kan leuke beelden opleveren voor wie het wil zien. In dit artikel blijven we dicht bij huis en maken we unieke foto’s om de hoek.

Zonsopgang aan Den Heuvel in Heurne

We maken er ons allemaal schuldig aan (mijzelf inclusief): kilometers rijden of vliegen voor mooie plaatjes. Als je op sociale media kijkt, dan krijg je het idee dat je enkel nog in IJsland, het Hallerbos, de Hoëgne of de Hoge Venen mooie foto’s kunt maken. Hotspots worden overrompeld met fotografen uit alle windrichtingen. Het wordt er zo druk dat je niet meer rustig kunt fotograferen en genieten van de omgeving. Fotografen lopen elkaar voor de voeten met een hoop discussies en ergernissen tot gevolg. Bovendien legt het grote aantal bezoekers vaak een enorme druk op het gebied en de fauna en flora die er voorkomt. Van een gezellige drukte is niet langer sprake, de populaire plaatsjes worden steeds meer bezocht en de eigen streek wordt onterecht genegeerd.

In 2014 en 2015 fotografeerde ik voor een boekproject enkel in eigen streek. Twee jaar lang was mijn opdracht duidelijk: breng de heuvels en valleien van de Vlaamse Ardennen in beeld. Deze periode is me uitstekend bevallen. De Vlaamse Ardennen waren (en zijn nog steeds) relatief rustig. Er zijn dus nog tal van locaties en hoekjes die nog niet al te vaak zijn gefotografeerd. Hoewel ik al 36 jaar in de streek van Omer Wattez woon heb ik door dit project mijn eigen omgeving pas echt leren kennen. Ik ontdekte plaatsen waar ik nog nooit was geweest, wist microklimaten te lokaliseren en leerde mijn geboortestreek nog meer te appreciëren. En hoe beter je een streek leert kennen, hoe productiever je wordt. Wanneer ik fotografie in eigen streek wil aanmoedigen, hoor ik vaak als argument dat de Vlaamse Ardennen met hun heuvelachtig karakter zeer fotogeniek zijn. Dat klopt, maar ook op vele andere plaatsen in Vlaanderen zijn mooie foto’s te maken. Ik ben er dus steevast van overtuigd dat bij iedereen in de buurt leuke plekjes te vinden zijn voor wie ze zien wil.

Zonsopgang aan de Boigneberg

Leer je streek kennen

Aan elke mooie foto is een grondige voorbereiding voorafgegaan. Je moet de omgeving namelijk eerst verkennen om de mogelijkheden te kunnen inschatten. Bij fotografie in eigen streek is dat niet anders. Maar een gebied goed leren kennen vergt tijd en lukt jammer genoeg niet op 1 dag en wellicht ook niet op 1 jaar.

Hoe ga je aan de slag? Ga op zoek naar topografische kaarten van de streek. Die kan je gratis bekijken op de website www.ngi.be of aankopen bij een lokale boekhandel. Ook toeristische diensten en natuurorganisaties bieden vaak allerlei kaartmateriaal en wandelroutes aan. Deze zijn ideaal, want ze brengen je naar de mooiste plekjes van de streek. Gebruik deze wandelroutes dus al basis voor je eigen verkenningstochten.

Google maps

Combineer deze topografische kaarten met Google maps om de streek virtueel te verkennen. Kaarten geven je namelijk een goed idee van het biotoop en het landschap dat je kunt verwachten. Vochtige gebieden, beekjes en waterlopen kan je perfect lokaliseren en zijn vaak de ideale omgeving voor mistige ochtendlandschappen. De vochtige omgeving zorgt er immers voor dat er sneller mist ontstaat. Ook verschillende bostypes, heideterreinen of vijvergebieden kan je herkennen op de kaart. Hoogtelijnen geven je dan weer een idee van het reliëf en laten je toe om mooie uitkijkpunten of valleien te ontdekken. Kortom: een goeie kaart vormt de basis van elke voorbereiding.

Na het virtueel verkennen ga je op pad om je streek verder te ontdekken. In een notitieboekje hou je alle leuke foto’s en interessante gegevens nauwkeurig bij. Let niet alleen op mooie composities, maar besteed ook aandacht aan elementen die invloed hebben op de sfeer. Zo kan je vochtige weilanden of natte valleien perfect herkennen. Deze plaatsjes maken immers sneller mist. Op hoger gelegen heuvels zullen mist en lage wolken dan weer langer blijven hangen. Bovendien is het er vaak een tikkeltje kouder. Hier zal dus meer sneeuw vallen of sneller aanvriezende mist ontstaan. Open vlaktes zijn dan weer gevoeliger voor wind. Omdat de wind hier vrij spel heeft, zal hier minder snel mist optreden. Zandige terreinen koelen sneller af en warmen sneller op, bossen zijn vochtiger en stabieler van temperatuur en in de stad is het altijd iets warmer. Al die verschillende microklimaatjes beïnvloeden de sfeer van je beelden. Leer deze lokale verschillen goed kennen, want ze helpen je bij het maken van sterke foto's.

Tissenhovemolen

In de Vlaamse Ardennen zijn er bijvoorbeeld bepaalde heuvels waar er ’s winters altijd iets meer sneeuw of rijp ontstaat. Op ander plekken, met name de beekvalleien, krijg je dan weer sneller mist en blijft die ook iets langer hangen. Maar niet alleen in de Vlaamse Ardennen vind je dergelijke microklimaten. Denk maar aan de kust waar het in de zomer altijd koeler en in de winter altijd warmer is. Of de Hoge Venen waar altijd de meeste sneeuw valt. Door dergelijke regionale verschillen goed te leren kennen, weet je dus precies waarheen als er zich leuke (weers)omstandigheden voordoen.

Mistige dode bomen langs de Schelde

Eigen project

Om jezelf te verplichten in je eigen contreien te fotograferen kan je een project opstarten. Denk eerst na over een unieke insteek. Lukraak wat foto’s maken in eigen buurt is niet voldoende. Als je het project wil publiceren dan moet je het onderwerp op een aparte manier benaderen. Ga dus op zoek naar een uitzonderlijke aanpak die als leidraad dient voor het project. Daarnaast is een fotoproject ook ideaal om de juiste focus te behouden. Je weet immers het komende jaar perfect waarheen en wat te doen: breng je streek op een unieke manier in beeld. Zin in een nieuwe uitdaging? Start dan nu met een fotoproject om de hoek. Ik ben ervan overtuigd dat het mooie beelden zal opleveren!

Zwervende pantserjuffer

Dicht bij huis, alleen maar voordelen

Fotograferen in de buurt heeft alleen maar voordelen. Om te beginnen is de kans groot dat jij één van de enigen bent die er fotografeert (tenzij je in het Hallerbos woont). Het is er dus rustig en dat komt de fotografie enkel ten goede. Om mooie foto’s te maken moet je in de eerste plaats kunnen genieten van de streek en de omgeving tot je laten spreken. Dat kan enkel als het er kalm is. Daarnaast hoef je geen uren te rijden om foto’s te maken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, je moet ook minder vroeg opstaan en dat is handig als in het voorjaar de zon al opkomt om halfzes.

Vallen de omstandigheden tegen? Dan ben je snel terug thuis en is je de dag nog niet verloren. Bovendien kan je de volgende ochtend gewoon opnieuw proberen tot het goed zit. Wanneer zich onverwacht uitzonderlijke weerssituaties voordoen, dan sta je snel ter plaatse om dat moment te benutten. Je kent de streek als geen ander, dus je weet onmiddellijk waar naartoe.

De foto’s die je maakt zijn bovendien veel unieker. Er zijn je immers geen honderden fotografen voorafgegaan om de “hotspots” in beeld te brengen. En heb je ook al aan het commerciële aspect gedacht? De toeristische dienst van jouw streek is vast en zeker op zoek naar mooi beeldmateriaal van de regio. Misschien blijven je beelden dus niet enkel op je pc staan, maar verschijnen ze binnenkort ook in allerlei magazines. Ten slotte haal je ook veel meer voldoening uit foto’s die je maakt in een omgeving die uitdagender is om in beeld te brengen en waar weinig gefotografeerd wordt.

Populieren reflecteren in het water

Nieuwe uitdaging

In een fotowereld die gedomineerd wordt door sociale media worden we vaak verleid om kilometers te rijden om allerlei hotspots te fotograferen. Daar is op zich niets mis mee, maar misschien hebben we die beelden ondertussen wel al gezien? Is het niet veel leuker om je eigen streek in beeld te brengen? Je bent er alleen, kunt veel meer genieten van de omgeving en de streek leren kennen als geen ander. Mooie omstandigheden kan je optimaal benutten en de foto’s die je er maakt zijn vaak uniek. Leer je streek kennen en je zult versteld staan van haar schoonheid!

NB. De foto’s in dit artikel zijn allemaal gemaakt in een straal van 15km van mijn woonplaats in Oudenaarde.

Share: